måndag 30 juni 2008

Annas länkburkar

En underbar sida med massor med länkar. Faschinerande! Klicka på språklådan så kommer massor upp när du väl kommer till hemsidan! Min bild är med för att illustrera. www.burkar.nu

Kurragömma - en lek att bli hittad!

Jag älskar att läsa böcker som ger verktyg. Jag håller mycket på med feedback och hur man kan få elever att brinna med hjälp av feedback. Passande nog finns det en bok som heter just det: Feedback av Øiestad, Guro. I början så berättar hon om sin treåring som älskar att leka kurragömma. Hon gömmer sig på samma ställe varje gång och mamman blir lika glad varje gång hon hittar dottern. Guro förklarar att kurragömma inte går ut på att gömma sig, utan att bli hittad, och helst på ett positivt sätt!

Genom livet så gömmer man sig på de mest konstiga sätt, genom attityder, utseende, beteende med mera. Ungdomar har ett fascinerande sätt att gömma sig på. De är så attitydiga så att man kan storkna som lärare. Lektion efter lektion så testar de gränser.
Jag fick lite av en uppenbarelse när jag läste Feedback under ett sommarlov. Speciellt en tjej i högstadiet var svartklädd, piercad och otrevlig. Det enda den tjejen ville var att bli hittad av någon som blev glad över att hitta henne. Tyvärr så blev ju de flesta väldigt arga på henne. De första lektionerna jag hittade henne på ett positivt sätt var hon minst sagt chockad. Hennes beteende ledde inte till att jag blev arg eller att jag skickade ut henne. Jag sökte upp henne med fem minuters mellanrum och gav henne energi och feedback. Efter den första veckan så övergick hennes förvåning till ett ännu hemskare beteende. Hon kollade gränserna. det gjorde hon under 5-6 veckor, tre lektioner per vecka. Jag hade bestämt mig för att testa på just henne, så jag gav inte upp. Jag fortsatte att peppa henne. Hon är mycket musikalisk, och hade därför ett mycket bra uttal, så jag spann vidare på vilka verktyg hon lärde sig lättast med.

Vid novemberlovet så började hon att tina, efter jul så jobbade hon ganska bra på lektionerna. I nian så var hon inte längre svartklädd med kajal överallt. Jag vill inte påstå att det var mitt beteende som fick henne att lämna sitt svarta stadie, men jag vet att hennes ansträngningar på mina lektioner var ett resultat av den energi jag lade ner.
Läs boken Feedback och börja hitta era elever som gömmer sig. De vill inget hellre än att bli hittade! Pss... jag vet att det tar mycket energi, men det ger väldigt mycket med när man lyckas!

fredag 27 juni 2008

Alla steg i samma klass


Nu har jag då fått min tjänst. Jag vet inte hur det ser ut för er på gymnasiet, men jag har fått alla steg i samma klass (1-4). Det sätter lite press på mig som lärare, men jag har gjort det förut. Det är bara det att i år är det helt självklart att det ska vara så. Jag gillar inte riktigt att bli tagen för given!
Jag har haft mitt "fantastiska system" med portfolio för de olika stegen. En plastficka för varje elev som läggs ner i en låda med det steg eleven går. I den plastfickan finns en försida med namn och vad som ska göras under hela kursen, sedan fyller jag bara i under årets gång.

Det som är intressant är att i dagsläget har jag inte någon som ska läsa steg 1, men väldigt många som ska läsa steg 3. Kan det vara så att högskoleverket med sin viktning av fortsättningskurserna ligger bakom? *ler* Det känns skönt att se att det är viktigt.

tisdag 24 juni 2008

Eget klassrum - en utopi?


Efter 14 månaders mammaledighet, så åkte jag till skolan igår för att "kolla ställningarna". Ja, vad ska man säga? Mitt älskade klassrum "La Cave" var helt förändrat! Lite historia om La Cave.
För ungefär 6 år sedan så kämpade jag som ett djur för att få ett eget klassrum, en utopi för många. Jag frågade den viktigaste personen på skolan, en som vet allt, och på min skola är det vaktmästaren Stefan. Frågan jag ställde var: Finns det något utrymme på hela den här skolan som inte används och som är tillräckligt stort för att rymma 25 elever? Det var så jag hamnade i källaren. Jag fick till och med ett smeknamn "källarfranskan", *ler* mycket passande! Två veckor och en full conteiner senare, så var rummet tomt. Jag hittade alla bänkar och stolar i lagerlokalerna skyddsrummen. Under fem år har miljöskyddsinspektionen försökt att få bort mig. Som tur är har lokalen enligt dem varit så dålig att ingen annan har kunnat haft lektioner där. Jag har trivts i mitt undanskymda paradis. Jag har haft alla min lektioner där + mitt alldeleles egna arbetsrum och jag har kunnat arbeta alldeles ostört.
Nu ska de flytta mig!!! Jag ska hamna anständigt ovanjord. Rektorerna har lovat samma förutsättningar ovanjord, men jag undrar jag. Tror ni att jag kommer att få husera i en alldeles egen sal där miljöskyddet säger att fler får undervisa? Jg är skeptisk, men jag försöker att vara optimistisk. Efter fem år så ska jag alltså flytta hela franskinstitutionen ovanjord. Det känns lite omtumlande.

lördag 21 juni 2008

Lära sig franska-videor

http://uk.youtube.com/watch?v=GZJcKFBOnAk&feature=related

Tydligen kan man lära sig franska via youtube!

Mental coaching och verktyg


Jag håller på att skriva en A-kurs i svenska. Jag ska ha tre A-kurser efter sommaren och jag ska underlätta för mig och förbereda allt innan. Min vana trogen så gör jag materialet själv. På något vis tycker jag att det saknas en tankegång i många läromedel. Jag tycker inte att läromedel är tillräckligt tydliga i varför man ska lära sig en sak. Verktyg och mental coaching, det är det som saknas, enligt mig. På något sätt så tror jag att vi lärare och läromedelsförlagen tar för givet att eleven ska fatta det själv! Här är början på min kurs...

Jag är helt övertygad om att vi alla kan utvecklas mer än vad vi tror. Vi utnyttjar bara en bråkdel av våra hjärnor och det finns otroligt mycket mer att ta av. Vi är ofta själva det största hindret för vår egen utveckling, eftersom vi tror att vi inte klarar en sak eller inte vågar pröva för att vi är rädda att misslyckas. Vi hindrar oss själva genom att välja att inte utvecklas optimalt.
Jag vill att du ska spränga dina gränser i den här kursen. Jag vill att du vågar testa på nya saker och i och med det kommer du att utvecklas massor. Det är hur du väljer att tänka som gör hur du kommer att utvecklas, därför kommer jag att vara din mentala coach under denna kurs. Vi ska hålla på mycket med självkänsla och självförtroende. Det är två viktiga ingredienser i svenska och att våga använda sitt språk. Jag vill att du avslutar den här kursen med det högsta betyg du kan få. Du ska inte nöja dig med mindre! Antagligen kan det vara högre än vad du har tänkt dig.
Ju fler verktyg du får i din mentala verktygslåda desto lättare är det att använda dem mer effektivt. Därför kommer jag att ge dig många verktyg som jag kommer att se till att du använder på lektionerna. Vissa kan upplevas som annorlunda, men jag lovar att de kommer att ge resultat. Jag kommer att ta upp dem och repetera dem ofta. Använd dem i andra ämnen med.
Respekt För att alla ska kunna utvecklas optimalt så ska det vara ett bra klimat i klassrummet. Det är otroligt viktigt med respekt. Annars törs man inte göra saker eller gå utanför sig själv, vilket man måste om man ska utvecklas. Därför gäller följande:
· När någon pratar är de andra tysta.
· Inga nedsättande kommentarer, inte ens på skämt.
· Man skrattar inte om någon gör fel.
· Inga negativa miner när någon presterar något.

onsdag 11 juni 2008

Spansklänk

Det kom upp en reklam på min sida om spanskböcker, filmer med mera. Jag tyckte den verkar bra så jag lägger in den som ett inlägg med.
http://www.lillagnistan.se/

Snart sommarlov

Snart är det sommarlov och jag vet att alla ni lärare därute behöver varje minut av ledighet efter ett års energigivande. Jag hoppas att ni har elever som ger tillbaka också, annars kan det kännas tufft. Några tips inför sommaren:
1. Boka inte upp den för mycket! Bodil Jönsson skriver i Tio tankar om tid att ju mer vi bokar upp oss och styckar upp tiden, desto snabbare går den. Jag tror att den verkliga resan är den man gör inom sig själv. Man behöver inte åka till exotiska platser för at uppleva något, det räcker med att ta itu med sig själv *ler*, så kan man åka på världens tripp!
2. Gör saker som får dig att växa.
3. Läs någon bra bok som gör att du måste fundera och ta ställning till något nytt. Ibland när jag står med någon bok i handen, måste jag verkligen tänka efter om jag har tid och ork att läsa den. Oftast när jag har läst en bok som är tankeomvälvande så är jag inte densamma efter jag har läst boken. Jag måste förändra vissa saker hos mig själv, därför tar jag beslutet innan jag köper boken. Men jag måste köpa någon sådan bok emellanåt i alla fall, för min egen utveckling.
4. Var med människor ni tycker om! Att vara med "energitjuvar" är förödande. Det dränerar en totalt.
5. Välj att skratta mycket. Det ger mycket energi.
6. *ler* Hångla så mycket ni kan! Det finns en bok av Klas Hallberg som heter just: Hångla mer: en bok om att ge sig hän.

Några boktips:

Social intelligens av Daniel Goleman. Jag har inte läst klart hela än, men det jag har läst har förändrat min syn på mycket! Bland annat står det att vid alla möten så kopplar våra hjärnor ihop sig likt ett datanätverk. Om jag träffar någon som är glad så börjar min hjärna automatiskt att producera samma "glada" substanser som den andra hjärnan, och detsamma gäller naturligtvis om man träffar någon som har negativa känslor. Otroligt intressant läsning som förklarar mycket. Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn. Titeln pratar för sig själv, en bok som alla behöver läsa.
Godhetens kraft av Piero Ferrucci. Samma tema som ovan.
Pedagogdoktorns handbok av John Steinberg. En bra pedagogikbok, den riktar sig egentligen till vuxna elever, men det mesta är applicerbart på alla som vill lära sig.
100 sätt att rädda världen, som jag redan tagit upp i min blogg.
Den hemlige kocken: det okända fusket med maten på din tallrik av Mats-Eric Nilsson. Detta är en bok som är otroligt viktig att alla läser. Det är konsumenterna som styr. Om vi konsekvent väljer bort mat som är manipulerad med så måste det produceras "ärlig" mat. Jag läser bara ett kapitel i taget i denna bok eftersom det kräver stora förändringar när jag går och handlar. Det jag konsekvent väljer bort i dagsläget i innehållsförteckningarna är smakförstärkare. På det halvår jag har kollat så har smakförstärkarna försvunnit i alla fall lite. Jag är övertygad om att det är tack vare denna bok. Orka bli medvetna!

Skriv gärna och berätta om ni har läst någon av böckerna och berätta om de har gett er något.

måndag 2 juni 2008

100 sätt att rädda världen


Hej, när jag var på sjukhuset igår stod jag och tittade på böcker. Jag fastnade för en bok som heter 100 sätt att rädda världen av Johan Tell. Min pappa var miljöpartist nästan innan miljöpartiet fanns. Jag har blivit itutad att miljön är viktig sedan jag var barn. På den tiden var det bara människor med palestinasjalar som använde såpa istället för annan besprutning på träden.
Jag är stolt över hur långt miljötänkandet har kommit i Sverige. För min 13-årige son är allt helt naturligt, att sopsortera, att släcka lampor, att vara klimatsmart.
Jag har lagt boken på toaletten och jag har lovat mig själv att läsa 1-2 tips varje gång jag sitter där. *ler* Förhoppningsvis kan jag göra något mer för miljön om jag får 100 tips till!
Det här handlade inte alls om skola, språk eller pedagogik, men om vi inte börjar tänka på vår kära jord så spelar allt annat egentligen ingen roll!

söndag 1 juni 2008

Lev i nuet!


Den 12 maj skickade jag min man till hälsocentralen. Han har varit trött en längre tid. Läkarna upptäckte ett allvarligt hjärtfel som de inte ens visste om de kunde operera. I två veckor svävade vi mellan hopp och förtvivlan. Vi visste inte alls hur det skulle gå, men efter en 11 timmars operation så har det vänt och han kommer sakta att bli bra.
Livet kan ta en helt annan vändning nästan vilken sekund som helst, så därför är det viktigt att säga alla de saker man vill säga till sina nära och kära direkt. Ha för vana att berätta varje dag varför ni älskar dem ni älskar.
Jag tror att alla goda handlingar man gör, gör skillnad i andra människors liv. Det är viktigt att man berättar för människor i sin närhet att man älskar dem och gärna krydda med några konkreta livfulla beskrivningar varför man gör det. En dag kan det vara för sent. Det är dumt att man då ska ångra allt man inte har sagt.
Berätta även gärna för servitrisen, konduktören, läkaren varför ni tycker att de gör ett bra jobb. En positiv kommentar gör skillnad, och det gör du med. Lova mig att du säger minst 3 snälla konkreta kommentarer idag till människor du möter, du kommer att märka skillnad. Fortsätt gärna med det varje dag och gör det till en vana! Det ger dig energi och till en bättre människa.

Speakerrating

En helg i oktober var jag på en releasefest för en ny digital plattform. Davis JP Phillips har under 7-8 år tittat på 5000 tal och gjort en ...